NAK BERJAYA…bukan dengan bertangguh ;)

Assalamaualaikum 🙂

Lama nak update blog, tapi asek bertangguh. Asek-asek nantila, jap lagi la…pastu, esokla…pastu, esok lagi dan sampai kesudah! Tapi disebabkan otai-otai blogger ni tiap hari update blog je, so, kite pon sentap tauuuu! Haha!
Tapikan, memang btolla. Berdasarkan pengalaman sendiri, kalo ade sikap bertangguh ni, kejayaan tu susah nak capai. Contoh paling mudahlah ye, kita nak amik exam ni, tapi nak study tu, jap jap lagi la…jap jap lagi la…sampai la hari nak exam tu kan, baru nak gelabah. Time tu la, bila dapat result F tu, paham je la knape ye…
Cerite tentang bertangguh ni, Alhamdulillah, Sumie ditemukan dgn Kak Ain. Fast forward cerite, Sumie tau die bisnes Shaklee. Dia seorang yg gigih. Dia salu cite g keje kwa pepagi, anta anak sana sini, sampai opis lambat, kene sound dgn manager, blk uma tgh mlm, mlm nak coaching lagi. Akhirnye, die decide utk berhenti bile income die da cecah 5 angka! Weehoo! Kite pon naaakk!
Ok, balik pada cerita bertangguh tu kan. Asal2nye badan Sumie da nak jadi gedempol. Sakit hati tau bile timbang penunjuk timbang tu cecah angaka 6! Kalo income 6 angka takpe la kaannn…huu…So, masa tu cakap “ni xboleh jadi ni, aku kene turun balik. Baju semua da sendat!” Sendat tau x sendat? Sendat tu bile kite da iron baju nak g keje, bile nak pakai tu, xboleh masuk langsung! Kalo masuk pon, kene husben tolong zip kan! Tau tak??? Stress tau! So, masa tu mmg bengang terus ckp dgn Kak Ain, kite nak kurus, nak kene makan ape? Apa lagi, Kak Ain pon suggest la set kurus yg ade Cinch Shake, Lecithin & Herblax masa tu. Zassss…! Seminggu masa tu rasanya, +-2.5kg turun. Hahahaha! Puas ati aku! Terus share kat FB, wey wey, dah turun da! 
Pastu kan, bile da seronok benar makan set kurus Shaklee tu, pikir, hmm…elok gak la jadi mmber. Dapat rege murah. Pastu dapat bonus kalo cukup point. Apa lagi…trus ckp “Kak Ain, nak join”. So, pada 31 Ogos 2014 maka pertama kali la Sumie join SBS yg kebetulan mase tu team BEST yg handle. Bermula 1 September 2014, I is jual kolagen. Kiikikiki 🙂 Alhamdulillah, masa tu bonus xla kepuk2 macam Kak Ain, tapi masa firstime dpt tu, rasa macam,wahhhh…ni la yg aku btol2 usahakan! Kalo cek tu, mesti da frame! Haha!
So, bermula saat itula, Sumie menjadi Shaklee Independent Distributor. Sumie happy dgn decision Sumie. Walaupun masih baru, tapi bonus kepuk2 tu Sumie dah nampak da. Tinggal lagi nak usahakan macam mana je. Yg penting, jgn give up. Usaha, doa & tawakal. Sumie xdpt bayangkan, kalo masa tu Sumie masih bertangguh utk turunkan berat badan, Sumie masih bertangguh utk join Shaklee dan berbisnes, Sumie tak tau mcm mane life Sumie sekarang. Honestly, Alhamdulillah, sejak berShaklee, banyak positive impact surround me. Especially, life Sumie getting better. Walaupun masa tu Sumie btol2 susah, face macam2 hal, nantikan, tetibeee je ada bende BEST berlaku. Masa tu kita tau la erti syukur tu macam mana ye kawan2 😉
So, jangan bertangguh melakukan sesuatu ye. Especially waktu SOLAT. Katenye, kalo kite tangguh nak solat, doa kita tu sampainye pon lambat. Kalo solat awal waktu, da macam pakai Smart Tag. Hehe 🙂

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *