Khasiat coklat dan koko

Assalamualaikum & salam sejahtera 🙂

Pagi tadi selepas solat Subuh, saja lah saya isi masa lapang dengan membaca sekejap sebelum pung pang pung pang sediakan sarapan.
Apa yang menarik pembacaan saya hari ini? Saya jumpa ni ha…
khasiat coklat dan koko
Sumber : Fitness First Magazine
Rasanya satu berita gembira untuk penggemar coklat ye? Sebabnya di situ tertera kebaikan pengambilan coklat boleh improve aliran darah kita. Bila darah kita mengalir baik, maknanya darah tu tak pekat dan tak cair, melaui saluran yg lapang, risiko darah tinggi atau penyakit jantung tu rendahlah, kan? Cuba bayangkan longkang yang penuh dengan sampah, takde air. Bila musim hujan, maka mudahlah banjir sebabnya longkang tu tersekat dek sampah-sarap tu. Macam tu la aliran darah kita juga 🙂
Okay, selain daripada tu, turut disertakan kebaikan coklat ni adalah baik untuk kesihatan memori kita. Haa…baguslah juga tu kan. Boosting mental focus kita. Kadang2, bukan pelajar saja perlukan tumpuan, macam saya yang kerja di pejabat pon perlukan fokus. yelah, mana nak layan email yang selambak, phone call dari supplier, queries dari pelbagai pihak. Dengan memakan coklat ni, ada satu kajian(sorry lupa mana dapat) menjadikan seseorang tu rileks and sometimes memberikan tenaga lebih dari biasa.
Hmm…baguskan?
Seronoknya penggemar coklat! Lepas ni bolehlah serbu kedai coklat ye!
Tapi, perlu diingatkan, makan berlebihan juga boleh mengundang kemudaratan. Sebagai contoh, coklat yg di proses mesti ada gula tambahan, kan? Gula yang berlebihan boleh mengakibatkan kegemukan dan obviously penyakit kencing manis. Haa…nak ke? Tak nak kan? Jadi, mestilah berpada okkay 🙂
Pilihan coklat saya? 

benefits of chocolate
tips & cara nak kurus
Semestinya Cinch Shake Mix dari Shaklee. Sebenarnya, saya bukan penggemar coklat. Kalau orang lain bercinta pakwe makwe dapat coklat rasa best giler kan? Saya tak. Baiklah bawak saya pegi warung tepi jalan minum kopi. Sebab saya adalah penggemar tegar kopi. Haha!
Tapi, sejak saya consume Cinch Shake Mix perisa coklat ni, penerimaan terhadap air coklat berubah. Sebab, ianya tak manis sangat, tak tawar sangat. Kiranya, balance la. Saya suka Cinch Shake ni sebab yang penting tak manis. Lepas tu, perut ni rasa kenyang je. So, bila kita kenyang, takdelah rasa nak makan benda merepek2,kan? Saya suka bancuh dengan oats. Nak jaga jantunglah katekan…hehe..yang penting, boleh kurus! Sebab special pasal Cinch Shake ni, formulasi Leucine yg membantu membina dan mengekalkan otot. So, takdelah kita lose weight semata tanpa kekalkan otot kan?
Macam2 resepi boleh buat dengan Cinch ni. nanti saya share lagi di entri akan datang. Agak2 nak rasa Cinch Shake Mix ni, boleh lah hubungi saya 🙂
Sumie 🙂 

You may also like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *