The Shaklee Effect

Assalamualaikum & salam sejahtera 🙂

Alhamdulillah pada hari Selasa yang lepas saya berkesempatan menghadirkan diri ke Testimonial Night – Shaklee Effect yg dianjurkan oleh Shaklee Malaysia. Bila Shaklee announce tentang program ni, rasa excited sangat dan berkobar2 nak pergi! Mana tidaknye, antara speaker yang datang bagi talk adalah seorang cancer survivor! Puan Azura nama beliau. Selain itu, Puan Hamizah juga antara speaker yg hadir berkongsi perjalanan kejayaan penyusuan beliau menggunakan produk Shaklee. Dan, closing speaker pada malam itu adalah Master Haji Roslan. Master Roslan ni  orang lama dalam bisnes Shaklee ni. Kiranya dia ni “otai” la sebab die dah jalankan bisnes lebih kurang dalam 20 tahun lebih. Uihhh…lama tu! 
Saya cuma sempat dengar perkongsian dari Master Roslan je. Sebab, kami datang lambat dek kerana jem jem jem dan banjir di Klang. Mula-mula rasa dah putus asa nak pegi. Tapi, dalam hati tetap berdoa muga2 sempat sampai sana. Dan, Alhamdulillah, ngam2 sampai, Master Roslan baru nak start talk. Tapi, terlepaslah yg lain2 punye sharing T_T
Takpe2, lain kali Shaklee buat lagi ye Sumie 😉
Program macam ni memang best dan sangat berpatutan. Siapa yang tak pergi rasa rugi sangat. Sebabnya, speaker yg hadir adalah seorang pengguna. pengedar dan seorang usahawan. Disebabkan masa saya sampai tu turn Master Roslan, so kita dengar je la sharing beliau yang sangat awesome tu. Beliau banyak berkongsi pengalaman beliau selama menjalankan bisnes ni. Bayangkan, 20 tahun++ die buat bisnes ni. Macam2 kerenah, pahit manis beliau dah jumpa. Tapi, diri dia tetap humble dan stabil dalam bisnes ni. Sebab apa tau? Sebab dia sayangkan bisnes ini.
Betullah apa kata beliau, nak bisnes ni kene ada passion. TUJUAN atau MATLAMAT kita jalankan bisnes pun perlu ambil kira dan sentiasa ingat. Ini kerana, matlamat itulah motivasi kita untuk bertahan especially bisnes yg berindustrikan MLM ini.
Kalau anda nak tahu, Shaklee merupakan syarikat MLM yang sangat kukuh walaupun sewaktu kegawatan ekonomi. Buktinya, Shaklee berani meletakkan iklan2 billboard kat tepi2 highway tu menyatakan Shaklee adalah syarikat nutrition No 1. Ha…dan kalau nak tahu juga, sesiapa yg declare benda camtu, tapi sebenarnya bukan mereka yg tersenarai dalam ranking No 1 tu, senang2 je tau mereka ni nak kene saman sampai bankrap! Tatotttnyeee!
Antara perkongsian yang Master Roslan sampaikan tempoh hari, beliau ada menekankan tentang perbezaan antara MLM, Sistem Binari & Sistem Piramid. Penting sangat jika anda ingin menceburkan diri dalam industri Network Marketing memahami plan perniagaan sesuatu company itu. Ini bagi memastikan ianya tergolong dalam golongan yg halal atau haram. Haa…tang ni lah orang tak tahu and saya tengok ramai yg x nak amik tahu. Sebab apa? Sebab nak cepat kaya laaa…Tapi, percaya cakap saya, Shaklee adalah MLM-Network Marketing. Ianya halal dan boleh menjadi haram sekiranya disalah gunakan. 
Okeh okeh. Bab 3 perbezaan antara MLM, Sistem binari & Sistem Piramid tu, saya discuss kat lain entri ek. Entri khas gitu 😉
Anda pun tahu kan, jika anda menceburkan diri dalam Shaklee, anda layak mendapat 3C daripada Shaklee. Shaklee rewards Cash Bonus, Car Bonus dan Convention Trip samada domestik ataupun International. So, masa malam tu Master Roslan ada jugak share pengalaman rewards yg dia dapat dari Shaklee.  Bayangkanlah dah berapa tahun dia buat Shaklee anda sustain, berapa banyak kete dia ada. Haha! Kereta tu saya tak kisah sangat. Tapi kalo tiap2 tahun dapat pergi UMRAH, lepas tu dapat layanan 5 star trip USA, perghh..memang bestlah kan? Haha 😉
Yang bestnyaa, beliau ada tunjuk gamba nenek tua ni tau. Umur dia dah 100 tahun. Tapi dah meninggal dah sekarang ni. Nenek ni adalah pengguna setia Shaklee sepanjang 40 tahun! Dan, wajah nenek tu x ubah seperti orang umur 50-an. Huhu…kalau Vivix janji 25 tahun lebih muda kan, lebih baik anda percaya. Memang teganggg je kulit muka tu 😉
Shaklee menjanjikan kehidupan yang lebih selesa samada dari segi kesihatan mahupun taraf ekonomi kita. Sepanjang saya berShaklee ni memang saya akui la keberkesanan produk Shaklee ni. Sebab saya sendiri dulu pernah G***K kan, so now berat maintain je. Kehidupan saya sekarang Alhamdulillah. Saya tak kaya atau seorang jutawan, tapi nikmat hidup yang cukup tu saya betul2 rasa seronok sangat which is happiness tu kan x boleh di jual beli 😉 Macam nenek tu umur 100 tahun tapi muka macam 50-an lah kan. Hehe 😉
Sebenarnya, seronok berShaklee ni. Saya belajar banyak benda dalam bisnes ni. Saya dapat bina jati diri  saya, dan saya rasa lebih lama saya didalam bisnes ini lebih bertanggungjawab diri ini untuk membantu orang lain mencapai impian mereka. Sesuai dengan tagline dan philosophy Shaklee tu sendiri. 
“Helping Others”
Dari zaman Dr. Shaklee lagi.
Kita kene ingat, kita hidup bukan untuk diri sendiri. Hidup kita ni sebahagiannya dalah milik orang lain. Percayalah!
Okaylah, sampai sini dulu entri ni. Lainkali kita cerita lagi ek. Tq for reading 🙂
Sumie 😉

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *