Tips berniaga secara Part-Time

Assalamualaikum & salam sejahtera 😉

Ada yang bertanya kepada saya “Sumie, macam mana ko running bisnes ni? Ko keje, keje bahagian akaun lak tu, bila masa ko menjual, bila masa ko study dan bla bla bla…”

Ermmm…pada mulanya soalan tu jugakla bertubi2 keluar masuk dalam kotak pikiran saya. Sampai satu time saya rasa ini satu bebanan, bukan penyelesaian kepada masalah dan matlamat saya.

Tapi yg peleknye, saya masih teguh dengan bisnes Shaklee ni. Kenapa? Dan Bagaimana?

Ok, macam ni. Pertama sekali saya nak bagitahu kalau anda inginkan sesuatu, anda mesti berusaha untuk mencapainya, kan? Tak kira ribut petir badai melanda, anda nak, anda buat, tak nak, tinggal dan say bye bye. Macam tu lah saya. Saya jelas dengan MATLAMAT saya. Matlamat saya adalah push factor saya. Saya yakin saya dapat capai matlamat saya melalui Shaklee. Dan disebabkan itu, I GO FOR IT! So, nothing yg boleh menghalang saya.

So,macam mana pula saya membahagikan masa? Antara kerja, rumahtangga dan bisnes?

Selalu sangat orang merungut tiada masa. Walhal semua orang ada 24jam sehari kot…Pernah dengar tak ada pepatah cakap, “if you fail to plan, you plan to fail” So, tips berniaga yg utama bagi saya ialah sebenarnya dalam setiap perkara yang kita lakukan, kita perlu ada perancangan. Perancangan inilah merupakan laluan kearah pencapaian matlamat kita.

Teringat dulu masa sekolah dan zaman belajar, saya sentiasa menulis setiap pagi atau malam sebelum tidur APA YANG PERLU SAYA LAKUKAN hari ini atau esok. Saya akan buat “to do list” dan at the end of the day saya akan semak semula adakah semuanya saya lakukan seperti dirancang ataupon kosong saja. Kalau kosong saja tu, jangan banyak tanyalah kenapa matlamat tu susah nak capai, ye tak? Macam tu juga dalam berbisnes ni. Rancang bila masa perlu promo, bila masa perlu jumpa orang, apa nak buat lepas sekian sekian waktu…

“to do list” dalam sebulan

“Ok, aku tengok kau ni asik muncul je kat newsfeed/ timeline Facebook. Ko ni takde keje ke? Kate keje bahagian akaun. Patutnye busy manjang…”

Hey, Hello! Sekarang ni zaman2 gajet. Sekarang ni macam2 apps ada untuk kita schedule kerja2 kita. Even blogging pon kita dapat schedule kan post kan? Macam tu jugakla FB pon. SO, berbalik pada cara yg pertama tadi, anda dah ade ‘things to do’. So, basically, tips yg kedua ini memerlukan scheduling post kat FB menggunakan apps seperti Buffer, Everypost dan lain2. Scheduling sangat penting bagi peniaga yg berniaga secara sambilan. Ini mengelakkan anda takde masa nak promo or sharing. Apa yang penting, anda tahu apa yg nak disharingkan dan dipromokan pada waktu bila dan dimana.

“Bila la waktu yang sesuai nak buat2 benda ni semua???”

Ingat, kita ada 24jam sehari sama macam orang lain. So, maknanya sekurang2nya anda ada 2jam untuk fokus bisnes ni. Cara saya mudah. Saya disiplinkan diri saya untuk bangun seawal 4 -5 pagi. Saya bertahajud, melakukan solat sunat dan mengaji seketika. Cukup sekadar 30minit, saya mula ‘bekerja’ dengan membaca. Apa2 bahan bacaan asalkan bermanfaat(sila elakkan gosip & perkara2 negatif). Jika sudah masuk Subuh, cepat2 solat dan mengaji, kemudian sambung lagi 1jam1/2 untuk kerja anda. So, simple bukan?

“Mengantukla kalau macam tuuuu….”

Haha. Itu sebabnya PERLU MESTI WAJIB AMALKAN SUPPLEMENT. Kebiasaannya saya suka bertemankan Cinch Tea Mix sebab ianya minuman penggalak tenaga. Seriously, ianya boleh membuatkan anda tidak ngantuk sepanjang hari 😉

teh yg wangi dan bebas ngantuk!

Selain daripada cara2 diatas, saya suke go offline. Offline ni maksudnya, saya promo & menjual secara bersemuka sengaja atau tidak sengaja. Haha…ada pulak ayat gitu.

Saya suka share tentang Shaklee. Pergi mana2 pon, kalau orang tanya “kerje mana, kerja apa etc etc” saya akan pantas jawab “saya buat shaklee”

Kalau jumpa kawan2 lama diorang cakap “weyh..kurusnya ko…” “ko nampak lainla sekarang” saya suka jawab “kata makan shaklee…mestilah kurus”


So…PANTANG TANYA disitu ye 🙂

Kurus gaya Shaklee – sukeee sangat slimming set ni!

Memang tak dinafikan bekerja sambil berniaga secara sambilan agak sukar especially bagi yg sudah berumahtangga. Tapi, pendapat saya kalau anda mempunyai perancangan yang rapi, dan mengikut flow seperti yg anda rancangkan ianya mudah saja. Apa yg penting anda perlu fokus pada apa yang anda lakukan. Berniaga perlukan disiplin yang tinggi dan anda perlu buang rasa malu dalam diri lebih2 lagi perniagaan seperti Shaklee ini.

Lagipun bisnes Shaklee ni tak susah. Cuma USE SHARE & BUILD sahaja. Walaupun anda hanya seorang “part-timer” seperti saya 🙂

Semoga bermanfaat!

Sumie
012.618.8159
snursumiyah@gmail.com

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *