Kencing manis & darah tinggi

Assalamualaikum & salam sejahtera 🙂

Masa jalan raya hari tu, setiap satu kunjungan betul2 bagi Sumie pengajaran. Sampaikan Sumie terdetik dalam hati “eh, tahun lepas tak sakit cam ni pon” bila tengok makcik2 pakcik2 atok2 opah2 even yg muda2 ni pon.

Kebanyakan mereka ada yg menghidap penyakit kencing manis, darah tinggi, suspect kanser, buah pinggang dah tak berfungsi dan macam2 lagi lah.

Sedih.

Paling sedih, bila berkunjung ke rumah kawan mak. Sumie memang mengenali makcik ni seorang yg cantik sangat. Macam ratu kampung la kata orang. Tapi, mana tahu tibe2 dia sakit perut yg amat sangat, dan doktor sahkan beliau suspect kanser.

Hmm…sedihkan?

Ok, Sumie tak nak cerita hal2 sedih. Tak baik. Cuma kita doakan mereka2 ini kembali sihat dan dapat menjalankan kehidupan yg gembira ye?

Macam kisah dibawah ini. Ini adalah satu KISAH BENAR.

Kawan Sumie ada suami. Seorang yg bekerjaya, rutin harian pergi kerja balik kerja. Umur muda lagi. Belum 40-an.
Ok, disebabkan rutinnya yg ‘biasa-biasa’ aja, beliau ada satu masalah. Beliau menghidapi penyakit kencing manis & darah tinggi. Paras2 border gitu.

So, YES. Bila dah ada penyakit camni, anda boleh imagine kan, MC tu satu perkara biasa.

Oh come on, belum 40 kot. Kenapa dah ada sakit macam atuk2 ni? Dan, macam mana pulak dengan performance kerja? Takkan asik cuti je? Dan telan ‘drug’ seumur hidup? No no no…
So, 3 tahun lepas, kawan Sumie start berShaklee. Dan dengan ilmu yg ada, sepanjang tu suami beliau tak pernah missed utk telan Vivix & supplement lain.
Dan, ini hasilnya:
credit to: http://aishahamin.com/wp/
Beliau kini masih seperti dulu. Pergi kerja, balik kerja. Diselang-selikan dengan disiplin pengambilan pemakanan sihat dan supplements.
Alhamdulillah. Kini diabetis & tekanan darah di paras normal 🙂
Tahniah!
Sumie
snursumiyah@gmail.com
0126188159

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *