Fakta & Motivasi Hari Isnin

Assalamualaikum & salam sejahtera 🙂
Hari ni hari Isnin. Ada beberapa fakta menarik tentang hari Isnin.
– Hari baru dalam week baru. Bagi yg bekerja makan gaji, hari Isnin adalah hari malas untuk ke tempat kerja. Kenapa? Yelah, dah syok cuti 2 hari Sabtu & Ahad, tiba2 hari Isnin kene bangkit kerja semula.
– Selalunya bila hari Isnin mood orang bekerja ni semacam. Dari pagi sampai ke petang seseorang itu dipercayai akan diam dan muka masam mencuka.
– Bila hari Isnin, sesetengah orang akan bekerja ala kadar atau buat kerja cepat2. Pointnye disini, sebab nak cepat2 balik.
– Oh ye, kalau nak tahu hari Isnin paling ramai orang senang kena penyakit. Sebabnya, bila hari Isnin la nak MC, EL, time-off dan macam2 lagi. Haaa…siapa pernah buat?!
Sebenarnya, tak baik tau salahkan hari Isnin. Hari Isnin ni dah lah hari Nabi SAW kita lahir. Sebaik2nya banyakkanlah berselawat dan berzikir untuk rasa lebih happy.
Sumie faham, bila Isnin kita semua akan rasa lemah. Tapi, ni nak share satu tips ni. Agak berkesanlah untuk menghadapi hari Isnin. Tipsnya adalah: 
– sebelum tidur, fikirkan perkara yg positif dan bayangkan perkara yg positif yg bakal berlaku esok
– kalau boleh tuliskan ‘things to do’ untuk esok supaya bila menjelang hari esok kerja2 kita lebih teratur
– bila sebelum tidur kita dah fikir atau bayangkan yg positif, insyaAllah esoknya kita akan bangun dengan perasaan gembira. sebab ada satu kajian ni kata, perkara yg di pikir sebelum tidur membawa kepada vision pada hari esok.
– selain tu, perbanyakkan sedekah, selawat, zikir bagi menghapus dosa dan menenangkan jiwa.
Hmm…amacam? Ok tak tips2 ni? Sumie tak berapa pandai nak bagi petua n what so ever. Tapi, Sumie cuma bagitau apa yg Sumie pernah buat. Cubalah!
P/S: Tapi, kalau dah buat macam2 tapi hari Isnin anda still tak seronok, atau anda rasa duduk rumah lebih bagus, bolehlah contact Sumie. Kita sembang2 cerita pasal duduk rumah sambil jana income macam bekerja opis, nak tak?
Sumie
snursumiyah@gmail.com
0126188159  

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *