Apa yang badan anda perlukan

Assalamualaikum & salam sejahtera 🙂

Anda pernah tahu tak, apa yang badan anda perlukan, tapi anda tak sedar ianya sangat diperlukan oleh badan anda?

Tricky, kan?

Tapi, anda selalu rasa penat, senang mengantuk, sakit kepala, stress dan kadang-kala sukar untuk membuang – sembelit!

Tahu tak? Keadaan2 macam ni menunjukkan anda kekurangan nutrisi. Dan, kekurangan nutrisi dalam badan akan memberi kesan jangka panjang. Paling simple – mental illnesses. Seram tak???

Ok, hari tu saya sempat hadir ke perbincangan bersama nutritionist Nurul di KL Branch. So, hasil discussion tu, Nurul sarankan sangat2, 3 komponen penting dalam penjagaan kesihatan bagi memastikan kita tidak menerima risiko2 penyakit kronik.

PROTEIN

Seperti yg sedia maklum, badan kita dibina oleh sel-sel. Protin adalah “makanan” kepada sel tubuh badan kita. Ianya berfungsi untuk renew sel mati dan memelihara sel yg sedia ada. Badan yang sihat perlukan makanan yang sihat. begitu juga sel-sel ini. So, protin dari ESP adalah protin yang berkualiti tinggi yg dihasilkan daripada soya yg tidak diubahsuai genetiknya. Ianya tulin, selamat, dan semulajadi bagi membantu membina tulang, gigi, dan keseluruhan tubuh kita. Pengalaman saya sendiri consume ESP ni, ianya mengenyangkan. Sangat sesuai utk yg nak kurus. Selain tu, ianya mengekalkan tenaga. Itu sebabnya ia dinamakan ENERGIZING Soy protein – minuman tenaga.

MULTIVITAMIN

Multivitamin a.k.a Vitalea adalah sangat penting untuk memenuhi “nutrition gap” dalam tubuh kita. Ianya membantu memenuhi kekurangan zat dalam tubuh dan mengurangkan apa-apa yg terlebih dari tubuh kita. Vitalea Shaklee sangat bagus sebab mengandungi 28 vitamin dan minerals yg diperlukan oleh tubuh – lengkap. Apa yang best sangat tentang Vitalea ni, jika anda plan utk kurus, ia sgt2 membantu anda untuk mengatasi masalah nafsu makan. Anda kurang rasa nak makan makan makan. Sebabnya, vitamin2 yg terkandung dalamnya membantu anda memenuhi keperluan tubuh anda.

OMEGA 3 ASID LEMAK EPA/DHA

Tahu tak? Badan kita tak boleh produce Omega 3  asid lemak EPA/DHA yg sangat2 diperlukan oleh tubuh. Omega 3 ni sangat2 membantu mengurangkan keradangan. EPA/DHA membuktikan bahawa ianya sangat penting untuk kesihatan jantung, ketajaman fikiran, menstabilkan mood dan membantu juga untuk kecantikan kulit – ni memang sangat2 pompuan suka nak dengar kan? Hehe 🙂 Para doktor juga menyarankan pengambilan 1000mg – 2000mg sehari. Dan, Omegaguard Shaklee sememangnya minyak ikan yang tulen, yang mengandung EPA/DHA yang tinggi. Kalau makan Omegaguard ni berpeluh2, jangan risau. Sebabnya, minyak ikan membantu dalam pembakaran lemak. Normal lah kalau berpeluh kan? Macam tengah senaman tu…

Essential Nutritions

Nutrition penting ni sangat2 membantu kesihatan anda dalam masa panjang. Tapi, kalau anda amalkan sekarang, much better laaa 🙂

=====================================

health & wealth with shaklee

sumie | 012.618.8159 | snursumiyah@gmail.com

=====================================

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *